måndag, april 13, 2009

Ulricehamn år 2020

Låg imorse och funderade på hur staden kommer att se ut om 10 år. Om det är samma idyll som idag eller om utvecklingen går mot motsatt håll. Om man googlar Ulricehamn kan man bland annat läsa följande om det huset där jag själv bor i:

Brusewitzka huset uppfördes 1783 och är därmed bland de äldsta husen i staden. Den förste ägaren, Daniel Kiellander, drev i huset färgeri och manufakturinrättning, och vid bäcken 25 alnar från gathuset, låg två kvarnar. Det genomgick en större renovering 1915, men 1700-tals arkitekturen behölls lyckligtvis. Även vid nästa renovering 1979 togs stor hänsyn till den gamla byggnadstraditionen. Huset inköptes 1874 av brukspatronen på Limmareds glasbruk. Vid den tiden fraktades glaset från Limmared med ångslupen Helge från Carlsviks brygga vid Yttre Åsunden till järnvägsstationen i Ulricehamn. Brusewitzka huset användes både som bostadshus för ångbåtens besättningsmän och som upplagsplats för glas. Bland de många hyresgäster som passerat revy i huset var en kapten Löwenström, som bodde där 1833-1837. Han var son till Gustav III:s mördare, Jakob Johan Anckarström. Men sedan detta adliga efternamn vanärats efter mordet fick ättens medlemmar kungligt tillstånd att kalla sig Löwenström.

Om man promenerar vidare längs Storgatan kommer man sedan till Ängen 7 där en fotograf har tagit över byggnaden som innan användes som textilfabrik. Om man istället svänger ner mot sjön lite tidigare så ligger det där en gammal bilhall som idag används till reklambyrå. Dessa två exempel visar att man kan ta till vara det gamla och vidarutveckla detta till något nytt. Ni som läste UT i lördags kunde där se ett montage från Voten om hur de vill att Tvingen 9 ska se ut i framtiden. Ett lysande exempel på hur man inte tar tillvara på befintliga fastigheter. Ett dåligt förslag är alltid ett dåligt förslag.

Dagens låt

Om ni inte har sett filmen så se den. Har tidigare funnits att köpa på både cdon och discshop men har tydligen utgått ur sortimentet. Synd....

Inga kommentarer: